Türkçe English

BEBEK DOĞDUKTAN SONRA- KORUYUCU YAKLAŞIM

Bebeğin İlk Günlerinde Nelere Dikkat Edelim?

Bebeğin ilk günlerinde hem anne hem de baba mutluluk, heyecan ve kaygının birbirine karıştığı bir “şaşkınlık” ve “kafa karışıklığı” içinde olabilir. Hele bebek erken doğmuşsa veya do-ğum ağırlığı düşükse çok kırılgan görünebilir ve anne baba onu tutmaktan korkabilir. İlk dakikadan itibaren bebeğin anneyle buluşması, öpüşmesi ve vakit kaybetmeden emzirilmesi ve de mümkünse babanın da doğuma girmesi ve tüm doğum sürecini yakından izlemesi bebeğe alış-mayı ve güvenli bir bağlanma kurmayı kolaylaştıracaktır.

İlk günlerde anne sütünün gelmesi biraz zor olabilir ve anne baba emzirememe kaygısı yaşayabilirler. Öte yandan, doğum zor geçtiyse, sezaryenle doğum olduysa, ikiz-üçüz doğumu olduysa annenin fiziksel olarak toparlanması birkaç gün sürebilir. Bu süreçte babanın anneye desteği son derece önemlidir. İşler yolunda gittiğinde ve yeni anne babaya destek olan sağlık personeli ve aile çevresinin varlığında anne babanın şaşkınlık hali daha kısa sürer. Bazı bebekler doğuştan gelen özellikleri nedeniyle zordurlar. Dokunmaya, sese, ışığa vb. duyusal uyaranlara aşırı tepkili olabilir, uzun süre ağlama atakları gös-terebilirler. Çoğunlukla erken dönemde gözlenen bu sorunların anne babanın tutumlarıyla ilişkisi kısıtlıdır.

Annelerin yarısından fazlasında, ilk haftalarda “annelik hüznü (postpartum blues)” denen ağlamaklılık, gerginlik, keyifsizlik ve keyif düzeyinde oynaklık gibi belirtileri görülür. Annelerin % 10’unda da doğum sonrası depresyon gelişir. u dönemde görülen depresyon ve yaşanan stres etkenlerinin fazla sayıda olması annebabanın bebeğe bağlanmasını zorlaştırabilir. Doğum sonrasında yoğun bakımda kalması gereken, uzun süre hastanede kalan, önemli tıbbi hastalığı olan bebeklerde gelişimsel sorunlar ve güvensiz bağlanma riski yüksektir. Bebeği emzirme, bebekle sık sık bir araya gelme, fiziksel temas, göz göze gelme, bebekle konuşma, bebeğin fotoğrafını yanında taşıma vb. ted-birler işe yarayabilir.

Bebeğimiz İçin Ev Ortamında Ne Gibi Hazırlıklar Yapalım?

  • Bebek eve gelmeden önce ona uygun bir oda ve yatak hazırlamak doğru olacaktır. Bu ya-tak geceleri emzirme kolaylığı açısından birkaç aylığına anne babanın odasında da olabilir. Fakat bir süre sonra onun ayrı bir odası olması daha uygundur.

  • Gün içinde sık sık bebekle göz teması kurmaya çalışmak, ona dokunmak, onu kucaklayıp çevreyi göstermek, zaman zaman da bebeği kendi haline bırakmak duyusal gelişimi ve merkezi sinir sisteminin uyarılması açısından yararlı olur.

  • Odasını çok sayıda oyuncakla donatmayın. Gelişim dönemine uygun ve yeterli sayıda oyuncağı olsun. Yatağının üzerine dönen ve ses çıkaran, uzanmaya çalışabileceği bir dö-nence yerleştirebilirsiniz.

  • Ev ortamının sıcaklığının uygun düzeyde olmasına (22-25C), ışık ve ses düzeyinin çok az ya da çok fazla olmamasına dikkat edin.

  • Ani bebek ölümü sendromunu önlemek için yatağının baş tarafının 20-30 derece yukarıda olması ve sırt üstü uyuması en uygunudur.

  • Emzirme saatlerini onun isteğine göre ayarlayın ve zamanla geceleri emzirme sıklığını azaltın.

  • İkinci aydan itibaren eğer gece uykuları uzamaya başladıysa emzirmek için uyandırmayın.

  • Günlük etkinlik saatlerinizi (uyku, yemek gibi) öncelikle kendiniz için düzene sokarak onun da olabildiğince aynı saatlerde uyumasını ve günlük bir ritim yakalamasını sağlayın.

  • Uykuya dalmadan yatağına yatırırsanız yatağında uykuya dalmayı öğrenir ve geceleri uyandığında kendi kendine yeniden uykuya dalması kolay olur.

  • Evin havalanmasına ve genel hijyenine dikkat edin.

  • Eve gelen ziyaretçilerin ona dokunmadan önce mutlaka ellerini yıkamasını isteyin, bebeği öpmelerine pek izin vermeyin.

  • Evden dışarı çıkmak için 40 gün beklemeniz gerekmez. Uygun çevresel koşulların varlı-ğında daha erken de günün belli saatlerinde dışarı çıkabilirsiniz. Dış dünyayla tanışmak onun uyarılmasını, canlanmasını, öğrenmesini, kendini iyi hissetmesini ve daha sağlıklı olmasını kolaylaştıracaktır.

  • İlk haftadan itibaren ılık banyo ve sonrasında masaj uygulaması da bebek için oldukça ge-liştirici ve sakinleştirici olabilir.

  • Banyo ve bez değiştirme esnasında bedenini ve cildini (olası döküntüler, ateş, yeni ortaya çıkan lekeler, şişlik vb.) inceleyin. Fark ettiğiniz anormal bir durumu mutlaka araştırın.

  • Bebeğinizi aşıları, boy, kilo takibi, fiziki muayene ve gerekli tıbbi tetkikler için doktoru-nuzun önerdiği sıklıkta, düzenli olarak “Sağlam Çocuk Kliniği” kontrolüne götürün.

  • Daha detaylı bilgiler için Bebek Daha Doğmadan (Dr. Koray Karabekiroğlu, Say Yayınları) isimli kitabı edinebilirsiniz...


    Dr. Koray Karabekiroğlu


  • En iyi 1024x768 çözünürlükte görüntülenir... Türkçe Anasayfa English Home Page
    Bu sitede yer alan yazıların her türlü yayın hakkı Dr. Koray Karabekiroğlu'na ait olup; kendisinden Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre yazılı izin alınmadan söz konusu yazıların herhangi bir bölümü veya tamamı iktibas edilemez veya herhangi bir usul ile çoğaltılamaz. Kaynak göstermek ve bilimsel kurallara riayet edilmek kaydı ile alıntı yapılması mümkündür.

    Çocuk ve Hayat üzerine her şey için tıklayın

    Web sitesi: Koray Karabekiroglu