Türkçe English

Madde kullanımını önlemek için aile ne yapmalıdır?



  • Dinleyin: Eğer sizinle konuşmak istediği sırada bir işle meşgulseniz işinize ara verin, onunla göz kontağı kurarak dinleyin. Söylediği şeyleri doğru anladığınızdan emin olmak için ona sorular sorun. Problemleri paylaşmaya çalıştığınız gibi iyi vakitlerini de paylaşın.

  • Onunla Konuşun: Sadece maddelerin olumsuz etkileri hakkında değil, hayatına ve geleceğine dair düşünceleri hakkında da sohbetler edin. Düşüncelerine saygı gösterdiğinizi hissettirerek ona gerçek bilgileri aktarın. Çocuğunuza karşı açık olmanız ve kendi hatalarınızı nasihat dili kullanmadan aktarmanız faydalı olacaktır. Bunları yaparken çocuğunuzun yaşını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmayı unutmayın.

  • Hayır demesini öğretin: Israrlarla başa çıkması için çocuğunuza “HAYIR” demeyi öğretmeniz gereklidir. Önemli olan nokta, verdiği kararlarda arkadaş grubunun baskısı rol oynadığında yaşayabileceği olumsuz sonuçları fark edebilmesidir. “Hayır, teşekkür ederim” cümlesini ısrarlar karşısında birkaç kere tekrarlanmak, bahane uydurmak, atlatmak, konu değiştirmek ve ortamdan uzaklaşmak gibi yöntemleri denemesini için teşvik etmelisiniz.

  • Örnek Olun: Çocuğunuzun kötü alışkanlıklara alışmasını istemiyorsanız davranışlarınızla ilk önce siz onlara ÖRNEK olmalısınız. Çok alkol içmeyerek ve sigara kullanmayarak örnek olabilirsiniz.

  • Teşhis Koymayın: Size bir sıkıntısından, sorunundan bahsettiğinde hemen etiket koymaya ya da ne olduğunu bulmaya çalışmayın. Kendisini ifade etmesine müsaade edin. Ne yaşamış, ne düşünüyor ve hissediyor, neye ihtiyacı var... Bunları anlamaya çalışın.

  • Arkadaşlarını Tanıyın: Ergenlik döneminde ön plana çıkan ve gencin hayatında çok önemli yeri olan arkadaşlarının nasıl insanlar olduklarını bilmeniz önemlidir. Ancak dozu kaçırmamak yani gencin özel hayatını da dikkat etmek gerekir. Kısaca, terazide bir denge sağlayarak arkadaşlarını tanıyın.

  • Yargılamayın: İstediğiniz gibi davranmadığında öfkelenebilirsiniz ve buna engel olamadığınızda da aklınıza gelen şeyleri söylemeye başlar ve farkında olmadan onu yargılayabilirsiniz. Öfkenizi kontrol ederseniz olayın birden fazla sebebi olabileceğini görebilirsiniz. Bu sayede ne siz yaptığınızdan dolayı pişmanlık duyarsınız ne de çocuğunuz “Ama ben bunu hak etmedim” hissini yaşamaz.

  • Konferans Vermeyin: En sevdiğimiz şeylerden biri kendi geçmişimizden bahsetmek: “Ben senin yaşındayken ne doğru dürüst oyuncağım ne de bilgisayarım vardı. Hiç kıymet bilmiyorsun, hiç...” Deneyimleriniz nasihat tarzında olmadığı sürece çok kıymetlidir. Çünkü bu nasihat tarzındaki bir konuşmada iletişim kanalları zaten baştan kapanacaktır.

  • Tehdit Etmeyin: Tehdit kısa bir süre için çocuğunuzu korkutmaya yarar; ama etkili olmaz çünkü adı üstünde “tehdit”tir. Söylediğiniz şeyleri gerçekleştirmediğinizde de yaptığınız her türlü uyarının zamanla ciddiye alınma olasılığı düşer. İstediğinizi ve bunu neden istediğinizi ona anlatır ve beklentilerinizi onun potansiyeline göre belirlerseniz çocuğunuzun bunları yerine getirme olasılığı artar.

  • Sorgulamayın: Hayatı hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Arkadaşları kim; nerelere gider, neler yaparlar? Ancak bunları öğrenmek için onu sorgulamamalısınız. Unutmayın niyetiniz “paylaşmak”. Eğer o anda size cevap vermiyorsa “Şu anda konuşmaya çok hazır değilsin; ama istediğin zaman ben seni dinlemeye hazırım” şeklinde karşılık vermeniz kendisiyle ilgilendiğinizi anlamasını sağlayacaktır.

  • Ahlak derslerinden kaçının: Yapılmaması gereken bir şeyi yapmış olsa bile bunu ahlak dersi verir tarzda değil; yaptığının ne gibi olumsuz sonuçlara yol açtığını ve ne gibi duygular uyandırdığını dile getirerek anlatmanız ona bir şey öğretecektir

    KAYNAKLAR

  • Yeniden bilgi notu No:7. Kültegin Ögel, Sevil Taner, Ceyda Yılmazçetin, Bilge Erol

  • Yeniden bilgi notu No:10. Kültegin Ögel, Sevil Taner, Ceyda Yılmazçetin, Bilge Erol


    Dr. Koray Karabekiroğlu


  • En iyi 1024x768 çözünürlükte görüntülenir... Türkçe Anasayfa English Home Page
    Bu sitede yer alan yazıların her türlü yayın hakkı Dr. Koray Karabekiroğlu'na ait olup; kendisinden Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre yazılı izin alınmadan söz konusu yazıların herhangi bir bölümü veya tamamı iktibas edilemez veya herhangi bir usul ile çoğaltılamaz. Kaynak göstermek ve bilimsel kurallara riayet edilmek kaydı ile alıntı yapılması mümkündür.

    Çocuk ve Hayat üzerine her şey için tıklayın

    Web sitesi: Koray Karabekiroglu